Kwiatów i Sztuki

Dag 6 Flower and Art Festival

Vanmorgen met een zonnetje opgestaan, met prachtig uitzicht op het kasteel. Vannacht heeft het nog gevroren en dus was het nog fris toen we naar het ontbijt liepen. Een ander ontbijt dan die we de afgelopen dagen gewend waren in Duitsland. Gewoon brood in plaats van broodjes. En koffie (kawa) die lijkt op die van het TweeSteden ziekenhuis. Karin vond hem dan ook niet te zuipen.

Rondje Kasteel

Na het ontbijt zijn we maar eens over het festival terrein heengelopen en voordat we het wisten stonden we in het Kasteel. Een mooi groot kasteel met gratis rondtoer. Hier en daar een fotootje en langs allerlei standjes. We waren blijkbaar de openers van vandaag, want het normale publiek mocht er pas om 11 uur in.

Manege

Terug in het hotel hebben we alvast enkele tassen naar de auto gebracht. Deze stond namelijk nog steeds op het weiland in de blubber en om morgen met alle tassen daarheen te moeten lopen is nogal een karwei. Daar besloten om toch niet naar de tunnels van Osowka te gaan, omdat dan onze auto waarschijnlijk ergens midden op dat weiland geparkeerd moest worden als we terug kwamen. Dus toen maar naar de hengstenstal en manege waar de paarden met veulens allemaal lekker buiten liepen. Karin probeerde met sommige vriendjes te worden door ze vers gras te geven. Eentje was ontsnapt en stond aan de andere kant van het pad lekker te grazen. Maar toen ie ons zag liet hij zijn springcapaciteiten zien en 1, 2 hup over het hek terug de wei in.

De Tunnels van Ksiaz

Even later zaten we aan een lekker bakske koffie van een van de standjes. Daar besloten we om in de tunnel van het kasteel van Ksiaz te gaan. Een kaartje van 10 sloties en weer helemaal door het kasteel om bij de ingang van de tunnel te komen. De Nazi’s hebben deze tunnels aan het eind van de tweede wereldoorlog gemaakt en ook veel van het kasteel gesloopt. De tourguide kon geen woord Engels, Duits, Nederland of Belgisch dus alles wat hij vertelde kon hij ook tegen een doven vertellen, want we begrepen er toch niets van. Het enigste wat ik heb opgevangen is Adolfa Hitlera en projecte Riese. Na 2 kamers en 1 gang werden we weer vakkundig buiten gewerkt. Best wel een aanfluiting. Jammer maar we hadden een indruk van het geheel. Door de kasteeltuinen terug om het kasteel heen kwamen we nog wat oude SS-ers in uniform tegen. Even een selfie, want zoiets zie niet op straat in Nederland. Bleken gasten van de Osowka tunnels te wezen. Jammer jongens dat er vandaag hier een festival is anders waren we bij jullie komen kijken.

Formule 1

Terug op de hotel kamer even gescholen voor de regen die ineens met bakken uit de hemel kwam. Dus maar even een VPN geprobeerd op te zetten zodat we de kwalificatie van de Formule 1 konden kijken. Toen dit uiteindelijk gelukt was, was de kwalificatie voorbij. Deze hebben we zonet nog even terug gekeken.

Geocaching

We hebben een Geocache in de GPS gezet en we zijn gaan lopen. Door de natte bossen rondom het kasteel, met af en toe prachtige plaatjes. Flink dalen tot aan de woeste rivier en het laatste stuk weer flink omhoog. Uiteindelijk kwamen we aan bij de ruïne van het oude kasteel. Hier moesten we even zoeken voordat we onze eerste Poolse Geocache hadden gevonden. Nu nog terug. Het zweet liep al flink van onze voorhoofden af toen we uiteindelijk na 2,5 uur weer terug waren in de bewoonde wereld. Gisteren misten we in ons penthouse een biertje. Met het festival konden we ze kopen. 4 halve liters in de rugzak voor vanavond.

Afsluiten

Het was ondertussen half 6 dus meteen maar door naar het restaurant om de energie weer in ons lijf te krijgen.  Tomatensoep en een lekkere hamburger. Toen de zweet aan het opdrogen was kregen we het koud. Tijd om terug te gaan naar ons penthouse. De formule 1 op en de 2 liter bier meester maken. Nu nog even bloggen en morgen weer verder richting Krakou en Auswitsch.
 
Tot morgen mits er internet is.

Comments are closed.