Harz

Harz Algemeen

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het gebergte is 110 km lang en tot 40 km breed. Het ligt op het snijpunt van de Bundesländer Thüringen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen. Met zijn 1142 m is de Brocken de hoogste berg van het Nationalpark Harz. Dwars door de Harz liep het IJzeren Gordijn, dat het land in Oost en West deelde en families jarenlang van

elkaar scheidde.De Harz is sterk met mythen en sagen verbonden. De Hexentanzplatz en de Roßtrappe zijn symbolische plaatsen. Naast de overweldigende natuur, zijn er ook veel mooie steden te bezoeken, zoals Quedlinburg, Goslar en Wernigerode.

Dag Programma

 • Waalwijk - Wernigerode

  Waalwijk - Wernigerode
  Zaterdag - Vandaag gaan we richting het plaatsje Wernigerode, waar we een week lang de beschikking hebben over het Appartement Heidequartier Harz
  De reis is ongeveer 600 kilometer en op de heenweg lijkt het me wel leuk om twee stops te maken.

  Geocache (52.221324, 9.629838), Rit van 4 uur.

  Stop nummer 1 is bij een Geocache die deel uitmaakt van de Geotour in Hannover. In het plaatsje Völksen is deze mooi verstopte cache te vinden.

  Schloss Marienburg (52.174985, 9.766453), Rit van 20 minuten

  Daarna rijden we door naar Schloss Marienburg. Hier kunnen we ook nog een leuke labcache doen (Besuch auf Schloss Marienburg), waarna we nog de laatste 100 kilometer binnendoor rijden naar Wenigerode. Het lijkt me dan ook verstandig om lekker vroeg te vertrekken.

  Appartement (51.834447, 10.783866), Rit van 1,5 uur)

  Size: 100.0 m², 3 Rooms, 1 Bedroom, 1 Bathroom
  Beds: 1 Double bed, 1 Sofa bed
  • Ferienwohnung Weitblick For up to 4 Persons
  • Gustav-Petri-Straße 1A
  • 38855 Wernigerode

  Harz card

  Omdat we komende week diverse attricaties gaan bewonderen en ervaren is het voordelig om een 4 daagse Harzcard voor 61 euro p.p. aan te schaffen.

  Wernigerode is een levendige stad, in het noorden van de Harz. Op de 350 m hoge Agnesberg ligt een mooie gravenburcht, die neerkijkt op de stad. De moeder van Willem van Oranje is van deze adellijke familie afkomstig. Deze stad bestaat reeds 1000 jaar. De naam Wernigerode gaat terug op het rooien van het bos tijdens het oprichten van de eerste nederzetting. In de Middeleeuwen was Wernigerode een welvarende handelsstad met veel vakwerkhuizen.

  Lees meer...

 • Wernigerode - Klusfelsen

  Wernigerode - Klusfelsen
  zondag - We kopen eerst de 4 daagse Harz kaart. Met deze kaart kunnen we veel dingen gratis bezoeken, dus ook Schloss Wernigeröder en de Schlossbahn. We beginnen dan ook in de ochten met een bezoek aan het slot. Met de Wernigeröder Schlossbahn kunnen we gratis de berg op.

  De klim naar het kasteel van Wernigerode kan gemakkelijk worden overwonnen met de kleine gemotoriseerde Schlossbahn. De trams rijden elke 30 minuten van verschillende haltes in het stadscentrum naar het kasteel. Na een uitgebreide rondleiding door de meer dan 40 origineel ingerichte woonkamers en versnaperingen in verschillende restaurants, lopen we de Agnesberg op om zo nog enkele Geocaches te doen en een paar mooie foto's te klikken.
  Daarna keren we met de Schlossbahn terug naar het appartement.

  Na de lunch nemen we de auto om voor de eerste keer het Harzgebergte te zien. Het kent een aantal bezienswaardige rotsformaties.

  Klusfelsen

  Treed in de voetsporen van voormalige herders en voel de kracht van deze plek. Deze tour neemt je mee langs historische plekken die niet alleen historisch maar ook mystiek heel bijzonder zijn.
  Coördinaten
  51.868868, 11.056405
  51 ° 52'07.9 "N 11 ° 03'23.1" E
 • Rosstrappe - Hexenplatz - Hamburger Wappen (zonsondergang)

  Rosstrappe - Hexenplatz - Hamburger Wappen (zonsondergang)
  Maandag - De Roßtrappe is een 403 meter hoge (1322 voet) granieten rots in de Harz. De Roßtrappe rijst hoog boven de Bode-kloof uit. Hij kan vanuit Thale over de weg, te voet of met een stoeltjeslift worden bereikt. Op de top staat ook nog een berghotel met een observatieterras en het bovenste station van de stoeltjeslift.

  Vanaf de Rosstrappe is er uitzicht op de rotsen op de Hexentanzplatz , ("Heksendansvloer") de Steinerne Kirche ("Stenen Kerk"), de Bode-kloof, het Harz Voorland, het stadje Thale en de hoogste top van de Harz , de Brocken .

  Volgens de legende volgde een reus met de naam Bodo ooit de mooie dochter van de koning, Brunhilde , met wie hij tegen haar wil wilde trouwen. Brunhilde ontsnapte op een witte hengst ( Duits : Ross ), maar werd plotseling geconfronteerd met een diep ravijn. Haar paard sprong in één klap naar de rotsen aan de andere kant, maar haar achtervolger viel in de diepte beneden. De afdruk van de hoef van het paard is vandaag de dag nog steeds te zien. De reus Bodo gaf zijn naam aan de kleine rivier, de Bode .

  Wetenschappers vermoeden dat deze afdruk in de rots de verweerde overblijfselen zijn van een Germaans altaarbassin.

  Vanaf de Roßtrappe kunnen bezoekers naar beneden klimmen in de Bode-kloof aan de Schurre , een pad dat in zigzaglijnen is aangelegd. De President's Way ( Präsidentenweg ), ongeveer 4 km, is het aanbevolen pad om van de kloof naar de rots te klimmen.

  Hexentanplatz Dit plateau hoog, gelegen naast het Bodetal, heeft een magnifiek uitzicht over het dal en kijkt uit op het aan de overkant gelegen Roßtrappe. Het is te bereiken door in Thale de Bodetal-Seilbahn te nemen, ofwel te voet langs een steile serpentine wandelweg vanuit Thale ofwel gewoon per auto zoals wij deden. Er is een grote parking voor auto’s en bussen, soms te betalen soms niet. Op de Hexentanzplatz vieren de heksen feest tijdens de Walpurgisnacht (de nacht van 30 april op 1 mei). Hier worden de sagen uit de Harz en de taferelen uit Goethes Faust tot leven gewekt.

 • Brocken trein

  Brocken trein
  Dinsdag - De Brockenbahn, dat is met een ouderwetse stoomtrein naar de top van de Harz.
  De Harz is het meest noordelijk gelegen middengebergte van Duitsland. Dwars door het gebergte lopen 5 smalspoorbanen waar stoomtreinen over rijden. Voor lokaal vervoer, maar ook voor toeristische doeleinden. Het netwerk stamt al uit 1886 en de oudste trein is uit 1897. Omdat de spoorbaan zowel door het voormalige Oost- als West-Duitsland loopt, is deze tijdens de Koude Oorlog lang niet in gebruik geweest.

  In Wernigerode ligt naast het moderne treinstation, het station van de Harzerschmalspurbahn. Na het instappen slingert de trein langzaam door het stadje Wernigerode. We rijden vlak langs huizen en scholen en naast heel veel toeristen, zullen er ook veel studenten en bewoners in en uit stappen.

  De Brockenbahn gaat van Wernigerode naar Brocken. In de stad zelf zijn er 5 haltes waar de trein kort stopt. Dan laten we de huizen echt achter ons en rijden de bossen van de Harz in. De eerste stop buiten Wernigerode is Drei Annen Hohe.

  Vanuit daar is het 20 minuten naar Schierke. Daar stopt de trein iets langer. Vanuit Schierke is het 40 minuten naar de top. De Brockenbahn slingert door het landschap.

  Aangekomen op Brocken is er eigenlijk niets te doen bovenop de top. Behalve genieten van het uitzicht.

  Met de Harzcard heb je gratis een enkele reis. Vanuit Brocken kun je terug lopen naar Schierke. De weg van de Brocken door de Eckerloch naar Schierke is één de meest traditionele en populaire wandelpaden in het Harzgebergte.

  Tijdens deze wandeling dalen we via een aantal steile hellingen ca. 500 meter naar beneden. De paden zijn rijk aan stenen en aan boomwortels. Stevige schoenen en een goede fysieke conditie zijn vereist.

  Met goede wandelschoenen is deze route over de boomwortels, rotsen uit graniet en houten steigers een bijzondere ervaring. De route verloopt door een prachtig dennenbos, langs het snelstromende water van de beek ‘Schwarzes Schluftwasser’ tot aan het drassige Eckerloch.
 • Titan RT hangbrug en de BDR-DDR grens

  Titan RT hangbrug en de BDR-DDR grens
  Woensdag 20 oktober 2021 - Voor de meest waanzinnige, snelste en coolste vrijetijdservaring in het Harzgebergte gaan we vandaag naar de Titan hangbrug. 120 meter boven de afgrond van de Rappbodetalsperre wacht de grootste dubbele touwglijbaan van Europa!
  We hebben hier 2 reserveringen gemaakt voor 11:30u.

  Spannend!!!

  Reserveren: https://shop.harzdrenalin.de/event.html?eventId=2

  Geocaching de oude grens.

  In de middag doen we rustiger aan om enkele Geocaches langs de oude oost west grens te doen. Eventueel een bezoek het museum.

  Lees meer...

 • Lauenburg (Stecklenberg) en Baumannshöhle

  Lauenburg (Stecklenberg) en Baumannshöhle
  Donderdag

  Lauenburg en Hexenbaum

  De Große Lauenburg is een ruïne. De overblijfselen van een kasteel dat ooit de Grote werd genoemd. Er zijn eigenlijk twee kasteelruïnes, die van de grote en de kleine Lauenburg. Het kasteelcomplex is gelegen op een heuvelrug op een hoogte van 341 meter boven de zeespiegel.

  Lindeboom over boog op de kleine Lauenburg
  Een hele bekende insta hotspot is de Lindeboom, die in 1903 werd blootgelegd tijdens opgravingen.

  Coordinaat van de Lindenboom
  N51°43.619'
  E11°05.007'

  Baumannshöhle

  De oudste showgrot van Duitsland
  Het handelsmerk van de Baumannshöhle is de bijzondere rijkdom aan unieke en verschillende druipsteenformaties en structuren . Op basis van de huidige eisen voor infectiebescherming gaat u op een ca. 50 minuten durende individuele tocht (geen rondleiding) diep het Harzgebergte in. Op borden komt u alles te weten over de Baumannshöhle, hun stalactieten en de grotbewoners.

  Koud!!! Het is maar 8 graden in de groten.

  Rammelsberg

  n het verleden werd er in de Harz veel aan mijnbouw gedaan. Koper, goud, tin, zilver en ijzer werden er uit de bodem gehaald. Op tal van plaatsen in de Harz tref je oude mijnen aan, waarvan er sommige zijn opengesteld voor bezoekers. De ertsmijn van Rammelsberg bij Goslar is meer dan 1.000 jaar in gebruik geweest en op de UNESCO-Werelderfgoedlijst geplaatst. Deze gigantische mijn bleef in werking tot in 1988.

  Lees meer...

 • Wandeling Schierke

  Wandeling Schierke
  Vrijdag - Wandelen rondom Schierke betekent dat u uw wandellingen aan de voet van de berg Brocken beginnen. Zowel voor beginners als voor bergbeklimmers zijn hier mooie mogelijkheden. Verheug u op afwisselende wandelpaden rond Schierke, die u naar een fascinerende wereld van kliffen leiden. Het nationale park Harz wacht u op met zijn dichte bossen en unieke bergwildernis. Ruige rotsen, romantische uitzichten en de troontop van de Brocken laten het hart van uw bergwandelaar sneller kloppen.

  Landmann and other cliffs

  Een heerlijke wandeling van ongeveer 15 kilometer over een mooi en avontuurlijk pad. De route volgt beschrijving #15 van de gids Vergessene Pfade - Harz (verloren paden) van Richard Goedecke.

  De wandelroute start bij het treinstation van Schierke, dat u uiteraard ook met de trein (vanuit Wernigerode) kunt bereiken. Er is ook parkeergelegenheid voor autos beschikbaar voor 5 Euro/dag. Dit is een eigen parkeerplaats behorende bij het stationsrestaurant; het is niet aangegeven door de lokale autoriteiten.

  De wandeling begint net naast de rails, met een paar treden die leiden naar het donkere bos en je eerste rotsachtige rots van de dag - de Feuerstein. Een bord wijst erop dat zelfs Johann Wolfgang von Goethe het bezocht.

  Let voordat u uw volgende "Klippe" bereikt op de mierenhoop bij routepunt 03. Zo'n 50 jaar geleden leken er mierenhopen te zijn waar u ook maar een voet in een bos zette, maar nu zijn ze zeldzaam geworden.

  De volgende stop is de Ahrentklint, wat 'arendenrots' betekent. Het heeft stalen ladders naar de top, hoewel het uitzicht bescheiden blijft. We maken nu een bocht om de Erdbeerkopf (Strawberry Hill) te omzeilen en komen uit bij GPS 07 en 08 (de spin genoemd). We zullen deze plek later bij onze terugkeer nog een keer passeren. Voorlopig gaan we rechtdoor om de Trudenstein te bereiken, ook met ladders en wat beter uitzicht.

  We passeren een bosstation bij routepunt 11 en bereiken de Arnoldsweg (Arnolds pad) bij routepunt 13. In juli 2017 waren er zware houtkapwerkzaamheden aan de gang en het pad is op sommige plaatsen door zware machines uitgegraven. Het is wellicht mogelijk om een kortere weg te nemen tussen routepunt 13 en routepunt 16, waarbij u de paden volgt die op de digitale kaarten zijn aangegeven (niet op sommige gedrukte kaarten). Je zult de Arnoldsklippe missen, die echter niet zo de moeite waard is terwijl de houtkap aan de gang is.

  Volg vanaf GPS 16 het pad 'Treppenstieg'. Bij GPS 17 is een rots versierd met haaientanden. Van de andere kant is het een vriendelijkere zeehond.

  Mis de afslag naar het uilenpad bij routepunt 18 niet! Het hoofdpad gaat rechtdoor en verstomt na een paar honderd meter. Sla in plaats daarvan rechtsaf bij GPS 18 in wat lijkt op een serieuze bushwhack. Rode stippen zijn losjes rond gestrooid. Ga min of meer rechtdoor bij routepunt 19 (een wirwar van rotsen, omgevallen bomen, struiken en bosbessen). De rode stippen leiden je naar een steile klim over wortels en rotsen om een ​​soort plateau te bereiken, waarop de Landmann-klif ligt. Volg de stippen rond de klif - en uiteindelijk naar de top. De laatste meters gaan gepaard met wat klauteren (T4). Boven is er plaats voor twee of drie personen. Er is een log van de top in een tinnen doos. Terwijl u en uw gezelschap hoogstwaarschijnlijk alleen op de Landmann zijn, gaat uw uitzicht naar de Brocken-top waar, op een mooi weekend, tot 15,

  Ga vanaf de Landmann terug naar het onduidelijke routepunt 19 en zie de rode stippen naar het zuiden wijzen. Tussen routepunt 21 en routepunt 22 heeft onze GPS geen signaal opgenomen en toont een rechte lijn - maak je geen zorgen, maar volg gewoon de rode stippen en vaag zichtbare sporen (en het pad gemarkeerd op de digitale kaarten - maar niet de Garmin Topo-kaart !).

  Het pad met de rode stip gaat verder wild en mooi. Bij GPS 23 komt een wat breder pad bij elkaar. U passeert de Grenzklippe en bereikt uiteindelijk de Leistenklippe. De Leistenklippe biedt het beste uitzicht aan die kant van de Harz, en wordt vaker bezocht vanuit het plaatsje Schierke. De klif is gemakkelijk bereikbaar via ijzeren ladders.

  Vanaf de Leistenklippe nemen we het meest rechttoe rechtaan pad naar het station van Schierke. Zorg ervoor dat u de promenade niet mist - zeer breed en stevig gebouwd en een genot om te wandelen na de bushwhack bij de Landmann.

  Over het algemeen is dit een gematigde wandeling, afgezien van de klim naar de top van Landmann. Moeilijker is het vinden van routes, vooral rond de Landmann. Met onze GPS-tracks zou het geen probleem moeten zijn. Als u van plan bent de trein van Schierke terug naar Wernigerode te nemen, zorg er dan voor dat u arriveert voordat de laatste trein is vertrokken.

  Het moet mogelijk zijn om de wandeling in 5 uur af te leggen, als je niet verdwaalt en niet te veel tijd doorbrengt bij de Landmann of andere kliffen en rustplaatsen.
 • Wernigerode - Waalwijk

  Wernigerode - Waalwijk
  Zaterdag 23 oktober 2021 - We gaan vandaag weer terug richting Waalwijk. Onderweg stoppen we nog bij de Externsteine. De Externsteine is een grote formatie zandstenen in het Teutoburger Woud.

  Rondom deze bijzondere rotsformatie liggen beekjes met helder water, een bos met smalle bospaden en een groot grasveld.

  De toegang tot de Externsteine.

  De toegang tot het terrein bij het stadje Horn-Bad Meinberg is gratis. U moet wel 4 euro betalen voor het parkeren.

  Als er ook de rotsen willen beklimmen en de verschillende ruimtes willen zien die in de rotsen zijn uitgehakt dan betaalt we ongeveer 3 euro per persoon. De kassa is bij de rotsen.

  Lees meer...

De Harzcard

Wat is de HarzCard?

De HarzCard is een all-inclusive sightseeingkaart. Afhankelijk van uw plannen kunt u kiezen tussen twee edities – de 48-uurskaart of de 4-dagenkaart. Na uw aankoop biedt de HarzCard gratis toegang tot meer dan 120 bezienswaardigheden en attracties in het Harzgebergte voor de geselecteerde duur.

Houd er rekening mee dat het openbaar vervoer niet is inbegrepen.

harzcard

Alle voordelen op een rij

 • Gratis toegang tot 100+ attracties, bezienswaardigheden en musea in het Harzgebergte.
 • Gratis HarzCard-gids met gedetailleerde informatie en kaarten voor alle attracties.
 • Een gratis enkele rit naar de berg Brocken met de Harz Narrow Gaugue Railway is inbegrepen bij de 4-daagse HarzCard.
 • Bespaar geld en tijd tijdens uw verblijf in het Harzgebergte.

Hoe lang kan ik de HarzCard gebruiken?

Je kunt kiezen uit twee soorten:

 • 48-uurs HarzCard: De 48-uurs HarzCard is 48 aaneengesloten uren geldig binnen het kalenderjaar (1 januari t/m 31 december). De rit naar de Brocken is niet inbegrepen bij de 48-uurs HarzCard.
 • 4-daagse HarzCard. De 4-daagse HarzCard is geldig voor 4 losse dagen naar keuze binnen een kalenderjaar (1 januari t/m 31 december). Het kan maar hoeft niet op 4 opeenvolgende dagen te worden gebruikt. De enkele reis naar de Brocken is inbegrepen in de 4-daagse HarzCard.

Hoe werkt de HarzCard?

Bepaal eerst welk type HarzCard het beste bij uw vakantiewensen past. Koop uw HarzCard online of koop bij een van de vele lokale HarzCard verkooppunten.
Plan uw reis met behulp van de HarzCard-gids.

De HarzCard wordt voor het eerst geactiveerd wanneer het museum / recreatiecentrum uw HarzCard in het kaartleesapparaat steekt.

Bij de 48-uurs HarzCard begint de tijd op het moment dat uw kaart bij de eerste faciliteit wordt ingevoerd en telt dan 48 uur terug.

Bij de 4-daagse HarzCard wordt de dag afgetrokken van het totaal aantal dagen, wanneer de kaart voor de eerste keer wordt geplaatst. U heeft dan de mogelijkheid om die dag zoveel mogelijk gebruik te maken van de kaart. Om de resterende dagen te activeren, gebruikt u de kaart gewoon opnieuw op de volgende gewenste dag.

Waar te koop in Wernigerode?

 • Wernigerode Tourismus GmbH, Marktplatz 10, 03943 5537835
 • Filiale Eckert, Bahnhofsplatz 1, 03943 905866
 • Harzer Schmalspurbahnen, Westerntorbahnhof, Unter den Zindeln 3, 03943 5580
 • HKK Hotel Wernigerode, Pfarrstraße 41, 03943 9410
 • Regiohotel Schanzenhaus, Zwölfmorgental 30, 05322 950140
 • Schloß Wernigerode® GmbH, Am Schloß 1, 03943 553030
 • Wernigeröder Schlossbahn, Breite Straße 70, 03943 606000
 • Jugendherberge Wernigerode, Am Eichberg 5, 03943 606176
 • Hotel Schlosspalais, Johann-Sebastian-Bach-Str. 11, 03943 630540
 • Hotel Erbprinzenpalais, Lindenallee 27, 03943 54050

Hier willen we heen

 1. Wernigeröder Schlossbahn (gratis) ab Haltestelle Alte Kapelle.
 2. Schloß Wernigerode (gratis)
 3. Miniaturenpark “Kleiner Harz” im Wernigeröder Bürgerpark.
 4. Rammelsberg – Museum und Besucherbergwerk.
 5. Sessellift zur Rosstrappe.

De route