Blaadjes bij de Srengenberg

De Sallandse Heuvelrug rond

28 februari 2021 – De laatste dag van februari begon heel erg mistig. Het hotel lag er een beetje eng bij deze ochtend. We wilden vandaag richting het buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Maar voordat we daar waren moesten we flink omrijden. De N35 was namelijk afgesloten. Dus helemaal om via Wierden en Hoge Hexel. Je komt zo nog eens ergens…

buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Uiteindelijk konden we dan parkeren bij Restaurant De Sallandse Berg. En druk dat het er was. Heel Overijssel wil naar buiten lijkt het wel. We zijn vanaf de parkeerplaats eerst even naar nog een Lanceerplaats V1 gewandeld. Hier lag nog een geocache en zijn daarna richting de schaapskooi gegaan.

Zwarte Specht

Bij Schaapskooi Twilhaar hoorden we beide het geluid van een specht die nogal druk was. Niet veel later zagen we de grote zwarte specht met rode kruin druk bezig om een gat te maken in één van de bomen. Een tijdje hebben we dit gade geslagen en het hield pas op toen een joggende dame onder de specht door rende.

Werkkamp Twilhaar

We liepen nog een stukje door naar een plek waar in de oorlog een werkkamp stond. Kamp Twilhaar, ook wel Rijkswerkkamp Twilhaar, nabij Nijverdal was een werkkamp van de Rijksdienst voor de Werkverruiming, dat bedoeld was om werkloze mannen aan het werk te zetten op de Sallandse Heuvelrug.  In april 1942 gebruikte de Duitse bezetter het kamp als schakel in de Endlösung der Judenfrage en moesten de werkloze zeelieden plaats maken voor Joodse mannen. Joden uit voornamelijk Groningen maar ook uit Tilburg en Amsterdam werden er verplicht tewerkgesteld en op die wijze geïsoleerd van hun familie. Op 2 oktober 1942 werden de mannen gedeporteerd naar Westerbork. Van daaruit werden zij naar Oost-Europese vernietigingskampen gestuurd, alwaar zij bijna allemaal om het leven kwamen.

Landgoed de Sprengenberg

Na dit bezoek zijn we terug gewandeld naar de auto. We zijn naar Haarle gereden. Bij Herberg de Pas zijn we gestart met een multi geocache Landgoed de Sprengenberg. Deze natuurwandeling van ca. 7 km liet ons de mooiste deenl van de Sprengenberg zien, namelijk rondom de Palthetoren. We liepen door een zeer afwisselend landschap van bos en heide, met prachtige vergezichten en bomenlanen. De laatste flarde mist trokken snel op en de zon ging heerlijk schijnen. We liepen in de middag in een t-shirt. Het laatste stuk liep we door een prachtige brede bomenlaan met daaronder rhododendrons. Dit moet in de bloeitijd prachtig zijn. Moeten we toch nog een keer terug.

Canadese begraafplaats Holten

Op de terugweg naar het hotel zijn we nog even op de Canadese begraafplaats in Hotlen geweest. De voornaamste reden was de geocache met heel veel favorieten punten, maar uiteindelijk ook voor een respect naar deze mannen en vrouwen.

Comments are closed.