Graun - Reschenmeer Italië

Hoogtepunten tijdens deze reis

Dag Programma

 • Amsterdam - Ulm

  Welke route we ook kiezen, de dolomieten in Italie liggen altijd op ruim 1000km. van Nederland. Aangezien wij vele kilometers gaan rijden lijkt het mij verstandig om deze route op te splitsen in 2. Dan wordt de eerste rit van Waalwijk naar Ulm. De afstand is 632km.

  Het Ibis Ulm ligt in het centrum, dicht bij diverse attracties. 85 comfortabele kamers met internet. Internettoegang in de publieksruimte en gratis internet bij het iPoint in de lobby. De receptie is 24 uur per dag geopend en kan u informeren over allerlei activiteiten. Stadskaarten van het centrum zijn hier ook verkrijgbaar. Snacks en drankjes zijn permanent verkrijgbaar. Ontbijt van 04:00 tot 12:00. Veilige parkeergelegenheid in de garage.

  Gereserveerd zijn er 2 kamers. 1 met een tweepersoonsbed en 1 met 2 eenpersoonsbedden. Totaalprijs voor 1 nacht 198 euro. Dit is inclusief ontbijt.

 • Ulm – Madonna di Capiglio

  De route vanaf Ulm rijden we indirect. We maken een d-tour via Graun im Vinschgau. Hier hebben ze een stuwmeer gemaakt waar vroeger een dorp stond. Men kan de kerktoren nog zien.

  Als we in westelijke Dolomieten willen gaan wandelen dan lijkt het me beter om in Madonna di Campiglio te overnachten. Garni Arnica is een door een familie gerund, geheel rookvrij hotel en ligt nabij winkels en restaurants, op 80 meter van de Pradalago skilift in Madonna di Campiglio. Het eigen wellnesscentrum beschikt over een sauna.

  Alle kamers van het Garni Arnica hebben een houten vloer, een kluisje voor uw laptop en een lcd-tv. Gratis WiFi is beschikbaar in de openbare ruimtes en in sommige kamers. Het hotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, een ideaal begin voor een dag op de pistes. Het Arnica Café is ook open voor het publiek en serveert een brede selectie van dranken en sterke dranken.

 • Madonna di Capiglio

  Vandaag een dagwandeling in het Brenta Massief. Hier kunnen we een klassieke en zeer indrukwekkende wandeling gaan maken aan de zuidkant van Madonna di Campiglio. De wandeling van 9 km. voert u over een pad dwars door het witte dolomietgebergte naar Rifugio ai Brentei aan de voet van de 3150 meter hoge Cima Brenta.

  De route begint bij rif. Vallesinella, te bereiken vanuit Madonna di Campiglio over een smalle tolweg. Hier kun je betaald parkeren. De route is bewegwijzerd met cijfers 317 en 318 en bordjes met daarop Rifugi. Eerst moeten we wat hoogte overwinnen richting Casinei. Daarna loopt de route wat gemakkelijker. Uiteindelijk komen we aan bij Rifugio ai Brentei

  Ook een bezoekje aan de indrukwekkende Cascate di Nardis staat nog op het programma. Een 130 meter hoge waterval vlakbij Madonna di Campiglio.

 • Madonna di Capiglio - Cortina d'Ampezzo

  Vandaag gaan we oostelijk, de dolomieten in vanuit Bolzano. We maken we een spectaculaire rit door het dolomieten massief. We volgen de grote dolomieten tour van de ANWB. De Dolomietenweg werd in 1909 aangelegd en is een waar meesterwerk op het gebied van wegenbouw. De 110 km. lange Dolomietenweg is een van de mooiste Alpenwegen, een echte panoramaweg. Drie passen overwint hij. ’s Avonds slapen we in Cortina d'Ampezzo. Hotel Meublé Natale.

  Lees meer...

 • Cortina d'Ampezzo - Mestre

  Om afscheid te nemen van de Dolomieten kunnen we vandaag nog een beetje noordelijker rijden. Enkele kilometers ten noorden van Cortina d’Ampezzo liggen namelijk de bekendste toppen van de Dolomieten “De drei Zinnen”. Ook hier is een mooie makkelijke wandeling. Echter profiteert men van de tolweg er naar toe. Op internet las ik dat deze 20 euro kost.

  De wandeling gaat over brede wandelpaden en duurt dik 3 uur.

  We zakken verder zuidelijk richting Venetië. Maar niet alvorens we een spectaculaire rit die we gisteren gestart zijn afmaken door het dolomieten massief. Uiteindelijk komen we in Mestre aan. Hiervandaan kunnen we makkelijk met de trein naar Venetië. Kosten van het treinkaartje let op!!! 1 euro.

  Lees meer...

 • Venetië

  Vanuit Mestre kunnen we met de trein naar Venetië. We kunnen te voet de weg oversteken en zijn dan bij het station. Een dikke investering doen van 1 euro en dan zijn we binnen enkele minuten in Venetië. Venetië is wereldwijd bekend om het historische centrum met zijn vele wateren en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Sinds 1987 staan Venetië en zijn lagune op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Venetië telt te veel markante gebouwen en te veel belangrijke kunstwerken om ze hier alle op te noemen. • De Basiliek van San Marco • Het Palazzo Ducale, • Het San Marcoplein • De Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, • De San Zaccaria-kerk • De Basilica di Santa Maria della Salute • De Scuola Grande di San Rocco • Tintoretto. • De Riva degli Schiavoni • De Bacino Orseolo
 • Venetië

  Om Venetie te bezoeken hebben we een stadswandeling ter beschikking. Vanuit het station nemen we de zwarte/witte 1 Vaporetto (waterbus) naar Arsenale. Vanuit hier begint de stadswandeling. Kaartjes voor een waterbus kosten rond de € 6,- voor een enkele reis. Er zijn ook travelcards voor diverse periodes te koop.
  • 16,00 € - 12-HOUR TRAVELCARD
  • 18,00 € - 24-HOUR TRAVELCARD
  • 23,00 € - 36-HOUR TRAVELCARD
  • 28,00 € - 48-HOUR TRAVELCARD
  • 33,00 € - 72-HOUR TRAVELCARD
  • 50,00 € - 7 DAYS TRAVELCARD
  Venetië, hoogtepunten en sfeer opsnuiven Venetië is niet bepaald ideaal om een wandeling te maken. Het is een wirwar van kleine straatjes waar je zich verloren loopt. Toch moet je die sfeer eens opsnuiven. We hebben een wandeling samengesteld dat je zowel langs de hoogtepunten brengt als doorheen de kleine verlaten straatjes met gezellige brugjes. Met bezoeken inbegrepen duurt deze wandeling een volle dag. Afstand: 4.2 km Vertrekplaats: Riva ca' di Dio, halteplaats 'Arsenale' van de Vaporetto > Einde: Campo D’Salute
 • Mestre - Montecatine Terme

  Vanaf Mestre nemen we de grote weg richting onze tussenstop Ferrara. Hier kunnen we fietsen huren, aangezien dit de fietshoofdstad van Italië is. Jeroen wijst ons de weg. Daarna vervolgen we onze weg richting het plaatsje Montecatine Terme in Toscane. Dit plaatsje ligt links van Florence op 32km. Een mooie plek om snel in Florence te komen voor een dagbezoek die de volgende dag op het programma staat. De stad Montecatini Terme is gelegen in de Italiaanse regio Toscane, in de provincie Pistoia. De plaats ligt in het dal van het riviertje de Nievole. Montecatini Terme is een van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Het water van de bronnen zou vooral een heilzame werking hebben op de lever en het spijsverteringsstelsel. Het Parco delle Terme verdeelt de stad in een modern en een ouder deel. Van de negen kuurinrichtingen is Tettuccio het bekendst. Dit weelderige gebouw is het symbool geworden van Montecatini Terme. De Terme Leopoldine uit 1926 hebben het uiterlijk van een antieke tempel. In de jaren twintig was de stad op haar hoogtepunt. Montecatini had op sommige dagen zelfs 60.000 bezoekers. Daarna ging het bergafwaarts. Na een moeilijke tijd lijkt de badplaats aan het begin van de eenentwintigste eeuw langzaam weer uit een dal te kruipen. Een van de meest interessante eigenschappen van Montecatini Alto is zijn historische kabelbaan, de oudste in Europa, en nog steeds gebruik maakt van de oorspronkelijke twee treinstellen, kleine rode taxi's, dat doet me een beetje van de kabelbanen in San Francisco. De treinen vertrekken elk half uur, een beginnend vanaf de onderkant en de andere vanaf de top, ze elkaar passeren in het midden. De treinen bestaan uit een enkel treinstel verdeeld in drie compartimenten met zitplaatsen, maar het mooiste uitzicht van buitenaf komen en staan-room-only balkon.
 • Florence

  Het is de hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence. De stad telt circa 368.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Het was de geboorte- of verblijfplaats van bekende historische figuren zoals Brunelleschi, Donatello, Leonardo Da Vinci, Nicolo Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei, Catharina de Medici, Antonio Meucci en Dante Alighieri. Voor deze stad hebben we een lange stadswandeling die je best kan opdelen door de eerste dag de ene kant van de Arno te bezoeken met het mooie uitzichtspunt en de volgende dag te starten met het Uffizi-museum. Met deze wandelroute hoef je niets te missen van Firenze en daarbij zijn we zeker niet de mooiste pleinen vergeten. Bezienswaardigheden;
  • Santa Maria del Fiore, ook bekend als Duomo (dom)
  • Het baptisterium bij de Duomo met beroemde bronzen deuren
  • Basilica San Lorenzo
  • Ponte Vecchio (oude brug), die is gebouwd in 1345, en de Corridoio Vasariano, die ontworpen is in 1565, trekken veel toeristen. De brug is kenmerkend door bovengenoemde corridor en de vele winkels op de brug.
  • Palazzo Vecchio
  • Piazza della Signoria waar de beeldengroep staat met een replica van het beroemde beeld van David (Michelangelo)
  • Piazzale Michelangelo, boven op een heuvel met mooi uitzicht
  • Piazza SS. Annunziata, met de fontein Pietro Tacca omringd door drie zuilengangen
  • Piazza della Repubblica
  • De campanile (klokkentoren) van de Duomo
  • Piazza della Libertà, een triomfboog
  • Boboli-tuinen, aangelegd voor de familie Medici
 • Montecatine Terme - Pisa - Menton

  Vanuit Montecatine Terme gaan we eerst richting Pisa. De scheve toren moet natuurlijk op de foto alvorens we de lange dag voortzetten richting de Italiaanse bloemen rivera . De Italiaanse Rivièra is een deel van de kust van Italië die loopt van de grens met Frankrijk tot Toscane. De kuststrook ligt aan de Tyrreense Zee en wordt ook wel de Ligurische kust of genoemd. De Rivièra is gelegen zowel ten westen als ten oosten van de havenstad Genua. In het Italiaans wordt het oostelijke deel Riviera di Levante genoemd en het westelijke deel Riviera di Ponente. De Riviera di Ponente eindigt bij Ventimiglia. Het westelijk deel wordt ook wel Riviera dei Fiori (Bloemenrivièra) genoemd. Veel stadjes aan de Italiaanse Rivièra zijn internationaal bekend, zoals Portofino, Bordighera, Lerici en Cinque Terre. Het weer is er vrijwel altijd goed, met gemiddeld 8000 zonuren per jaar en de temperatuur variëert tussen de 8 en 30 graden. Vriezen doet het er (ook 's nachts) zelden of nooit. We hebben twee opties. De snelle route via tolweg a 40 euro of binnendoor net langs de kust om zo een mooie indruk te krijgen van de rivièra. Dit gaat lang duren aangezien de kustweg diverse slinger wegen heeft. Net voordat we in Menton zijn rijden we Frankrijk binnen. Hier slapen we in Menton. Hiervandaan kunnen we Cannes, Nice en Monaco bezoeken. Menton ligt aan de Italiaanse grens op de scheidslijn tussen de Franse Côte d'Azur en de Italiaanse bloemenrivièra (aan de andere kant van de grens bevindt zich de Italiaanse stad Ventimiglia) en de stad wordt de "parel van Frankrijk" genoemd (deze aanduiding is afkomstig van de aardrijkskundige Élisée Reclus in zijn Géographie universelle). De stad kijkt uit op de Middellandse Zee geopend en beschikt over een klokkentoren. Jean Cocteau heeft Menton regelmatig bezocht. De citroen is een van de symbolen van Menton aangezien het om het enige gebied in Frankrijk gaat waar, dankzij een uniek microklimaat, citroenbomen vrucht dragen. Sinds een tiental jaren vindt er een citroenenfeest (fête du citron) plaats in de stad.
 • Menton

  Vandaag een dagje flaneren langs de cote de azure. Bezoekje aan Monaco. Of voor Jeroen om eens lekker languit van het zandstrand te genieten.
 • Menton - Trigance

  Vanuit Menton gaan we naar de Franse Grand Canyon. De georges du Verdon. In Trigance slapen we in het kasteel van het dorp. Weer eens wat anders.
 • Georges du Verdon

  Er is geen Frans ravijn dat meer aan de Grand Canyon doet denken. En ze mag dan kleiner zijn, imponerend is ze wel degelijk. Een diepte van 400 meter en een lengte van een slordige 20, 25 kilometer maken haar tot een geduchte concurrent van de befaamde Samaria-kloof op het Griekse Kreta. Die claimt de langste en diepste van Europa te zijn. Wie vandaag de dag de Gorges du Verdon wil verkennen, kan kiezen uit drie manieren: met de auto, raftend of te voet. Met de auto is het makkelijkst, maar geeft slechts een beperkte indruk. Raftend is ongetwijfeld de leukste, maar je moet stoppen op de plek waar de kloof het mooist wordt. Te voet is vermoedelijk het indrukwekkendst, maar ook het zwaarst. De route per auto is mooi, maar voert bijna overal over de bovenranden van de ‘grand canyon’. Wie zich omringd wil zien door rotswanden, moet natuurlijk op de bodem zijn. Dan is vervoer over water de beste weg. Castellane is de uitvalsbasis van tientallen bedrijfjes, die je de Verdon raftend en/of per kano af laten zakken. De meesten hebben daar ook een verkoopkantoortje, maar de vertrekpunten liggen een paar kilometer stroomafwaarts. Bij de VVV van Castellane liggen de foldertjes van al deze bedrijven. De prijzen ontlopen elkaar niet veel. Reken bij rafting op zo’n 33 euro per persoon (prijspeil 2007). Je vaart dan ruim twee uur. Jammer alleen dat het eindpunt steevast bij de Samson parking is, net daar waar het echt mooi wordt. Wie iets verder wil gaan, kan met bij dezelfde bedrijven ook een halve dag aqua-rando boeken. Bij deze vorm van canyoning ga je met gediplomeerde gidsen wandelend, zwemmend en glijdend de echte gorges in.
 • Trigance - Mâcon

  Een rit vanuit zuid Frankrijk naar Mâcon. Ons bekende hotel aan de A6
 • Mâcon - Waalwijk

  Tijd om terug te keren naar Nederland. Via Luxemburg om nog wat kleine inkopen te doen.

De route