Bastei

Highlights

Dag Programma

 • Dag 1 Waalwijk - Bad Schandau

  Dag 1 Waalwijk - Bad Schandau
  zondag 4 oktober 2020 - Een flinke rit van 760 kilometer naar Krippen. We rijden vandaag in bijna een horizontale lijn door het Ruhrgebied, Kassel, Leipzig om net voor Dresden de snelweg te verlaten. Bad Schandau ligt 50 kilometer onder Dresden, aan de grens van Duitsland en Tsjechië.

  Hier hebben we een hotelkamer voor een week in Hotel Garni Grundmuhle
  Nu nog hopen op mooi weer en een prachtige week.

  Lees meer...

 • Dag 2 Schrammstein

  Dag 2 Schrammstein
  maandag 5 oktober 2020 - Vanaf ons hotel kunnen we meteen het nationaal park inlopen. Een wandeling van 8 kilometer naar de Schrammstein is een mooie start.
 • Dag 3 Basteibrücke

  Dag 3 Basteibrücke
  Dinsdag 6 oktober 2020 - De Bastei vormt al meer dan 200 jaar een toeristische attractie. Reeds in 1824 werd een houten brug gebouwd om verschillende rotsen onderling bereikbaar te maken voor bezoekers. In 1851 werd deze brug vervangen door de huidige Basteibrug, die opgebouwd is uit zandsteen.

  Het lijkt me mooi om de zonsopgang te zien bij de Basteibrug. Niet alleen mooi, maar waarschijnlijk ook een stuk rustiger. Daarna kunnen we verder wandelen naar beneden en via de bossen ten noorden van de bruf terug naar de parkeerplaats.

  Met de S-bahn kunnen we gratis naar Rathen. Hiervandaan nemen we de ferrie. Kosten 2,50 retour. Tot 9 uur 's morgens is het hier nog rustig. Daarna wordt het snel drukker en drukker. Vooral vanaf 12 tot 14 uur is het superdruk hier.
 • Dag 4 vesting Königstein

  Dag 4 vesting Königstein
  Woensdag 7 oktober 2020 - De vesting Königstein bevindt zich op een plateau van het Elbsandgebirge, op een hoogte van 247 meter boven de rivier Elbe en 361 meter boven de zeespiegel. Vanaf de buitenmuren heb je bij helder weer prachtig uitzicht op Königstein, de Sächsische Schweiz, het oostelijke deel van de Erzgebirge, Dresden en Pirna.
  Als je denkt dat je het Festung Königstein binnen een uurtje wel hebt gezien, dan heb je het mis. Het lijkt wel een klein dorp met gebouwen, ook ondergrondse gebouwen, uit verschillende eeuwen die je kunt bezichtigen en er zijn ook verschillende tentoonstellingen. Daarnaast moet je ook absoluut langs de buitenmuren wandelen want het uitzicht is fantastisch.

  Je kunt je aansluiten bij een tour met een gids die je meer kan vertellen over de geschiedenis van de burcht en de gebouwen. Ik kies ervoor om met een Audioguide de burcht op eigen houtje te verkennen. Een Audioguide kun je huren voor €3,00 en is in verschillende talen beschikbaar, behalve Nederlands.

  Met de Audioguide maak ik een rondje langs de buitenmuren. Vanaf hier kan je interessante details van de bouwwijze ontdekken. Je ziet onder meer de lager gelegen buitenste vestingwerken, maar absoluut fantastisch is het uitzicht! Zeker wanneer ik de Königsnase in beeld krijg, het zicht op de Elbe en Königstein. Langs de buitenmuur werd in de 18e de Friedrichsburg gebouwd. Oorspronkelijk diende deze voor de verdediging, maar er werden ook grote festiviteiten gehouden. Niet ver van dit bouwwerk stond altijd een eiken boom die altijd werd geraakt door de bliksem. In april 1925 werd de boom wederom getroffen door de bliksem, 28 mensen raakten gewond en 3 overleden ter plekke. Een plateau aan de buitenmuur herinnert aan deze gebeurtenis.

  Via het poorthuis en burcht Georges kom ik terug op de plek waar ik mijn Audioguide heb gehuurd. Inmiddels ben ik al 2 uur aan het rondlopen op de vesting en heb nog geeneens de helft van alle gebouwen gezien. Ik ben nog geeneens in de Magdalenenburcht, garnizoenskerk of de kazematten geweest. En dan heb ik ook nog geen tentoonstelling bekeken. Het geeft maar eens te meer aan dat je flink wat uurtjes kunt doorbrengen op deze locatie.

  Lees meer...

 • Dag 5

  Dag 5
  donderdag 8 oktober 2020 - Een rustdag vandaag
 • Dag 6 Kleiner Winterberg

  Dag 6 Kleiner Winterberg
  Vrijdag 9 oktober 2020 - Vandaag staat een mooie wandeling naar diverse hoogtepunten op het programma. De tour naar de kleiner Winterberg begint ten Noorden van het nationaalpark. Een plaats waar de Kirnitzschtalbahn stopt. Misschien kunnen we deze op de heen terugweg gebruiken. Maar met de auto naar de parkeerplaats is ook een optie.
  De wandeling zelf heeft enkele hoogtepunten. Te beginnen met de Kuhstall. De Kuhstall is de tweede grootste natuurlijke boog in de Elbezandsteengebergte na de Pravčická brána. Het is gelegen op de Neuer Wildenstein , een 337 meter hoge rots boven het achterland van Saksisch Zwitserland , ten zuiden van de Lichtenhain waterval en boven het Kirnitzsch vallei. De boog is 11 meter, 17 meter breed en 24 meter diep. Via de Himmelsleiter kun je bovenop de berg komen voor een mooi uitzicht

  Daarna gaat de wandeling verder richting de Kleiner Winterberg. Hiervandaan hebben we een mooi uitzicht over het dal. Niet veel later bereik je de IdaGrotte, waarna we weer noordelijk gaan richting Häntzschelstiege. Terug op de parkeerplaats nemen we de auto terug naar het hotel of de tram terug naar Bas Schandau.
 • Dag 7 Papstein

  Dag 7 Papstein
  Zaterdag 10 oktober 2020 - Vandaag gaan we zuidelijk van de Elbe. Hier is een wandeling mogelijk naar de Papstein. Ook hier hebben we weer prachtige vergezichten van bijvoorbeeld Aussichtspunkt Gohrisch.
 • Dag 8

  zondag 11 oktober 2020 - Helaas moeten we weer naar huis.

De route