Sherpa monument richting Loboche

8 april 2004 – Vanmorgen opgestaan zonder hoofdpijn. Vannacht nog wel even de zelfgefabriceerde plasfles getest. Moet zeggen dat dit prima werkte en het scheelde weer een tripje naar buiten. Erin plassen, raampje open en naar buiten gooien. Daarna weer snel de warme slaapzak in.

Een blik naar buiten verblijde mij. Het zonnetje was teruggekeerd. Wat een verschil met gisteren. De toppen van de Himalaya reuzen waren mooi wit geworden.

Het ging vandaag een klimdag worden. Vanavond slapen we 700 meter hoger dan dat we nu gedaan hebben. De gevallen sneeuw was snel gedooid en de trail lag er mooi bij. Vanuit Dingboche was het steil omhoog, zodat we op een prachtig plateau kwamen te lopen.

De inspanning die ik hiervoor moest leveren is toch niet goed voor mijn hoofd. HOOFDPIJN tot gevolg. Tijd voor een Diamox, een pil tegen hoogteziekte. Na een paar uur begint deze te werken en loop ik weer als een kievit.

Lopende op het plateau hadden we weer prachtige uitzichten en vol in het zonnetje maakte het wandelen heel aangenaam. De honden hier hadden in ieder geval geen last van de hoogte. Blaffen, rennen en schooien om koekjes. Na het plateau kregen we een afdaling richting Dugla, waar we thee dronken.

Na de thee was het weer steil omhoog via allerlei kloten steentjes richting de 4900 meter. Zwetend en vloekend kwamen we boven. Hier staat het Sherpa monument. Een paar grote en vele kleine monumentjes. Het Sherpa monument herdenkt alle sherpa’s die zijn omgekomen op de flanken van mount Everest. Ik dacht dat bij het monument de slaapplaats voor vanavond zou zijn, maar dat was een kleine misrekening. Pas een uur later arriveerde we in Loboche. De hoofdpijn kwam weer terug, maar ook de schijterij en geen honger deden zijn intreden.

Dat was nog niet alles, want alle slaapmogelijkheden in Loboche waren vol voor onze hele groep. Uiteindelijk sliepen Frank en ik in een koepeltentje. Het was wat vochtig, maar ik moet zeggen dat het best comfortabel was.

monument van de sherpa's

Comments are closed.