Nationaal-Park-Jasmund

Highlights

Dag Programma

 • Dag 1 Waalwijk - Velp

  Dag 1 Waalwijk - Velp
  Maandag 28 juni 2021 - De vakantie begint vandaag met een korte rit van nog geen uur van huis. Boutique Hotel Beekhuizen ligt in Velp en beschikt over een bar, een gemeenschappelijke lounge, een tuin en gratis WiFi in alle ruimtes. Deze accommodatie beschikt over familiekamers en een terras. Tegen een toeslag is er privéparkeergelegenheid beschikbaar.

  Alle accommodaties van het hotel zijn voorzien van een zithoek. De kamers van Boutique Hotel Beekhuizen zijn voorzien van een kledingkast, een flatscreen-tv en een eigen badkamer.

  De accommodatie verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet.
 • Dag 2 Velp

  Dag 2 Velp
  Dinsdag 29 juni 2021 - Tijd om de natuur in te gaan. Langs de oostgrenzen van Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt het oudste nationale park van Nederland: de Veluwezoom. Het bestaat al sinds 1930 en is veel meer dan het bekendste en drukste deel van het park: De Posbank. Bos, heide, stuifzand, landgoederen zijn de wandel- of fietstocht meer dan waard. Een eldorado voor wandelaars.

  Voor degenen die op zoek zijn naar een recordje: klim via een weggetje vol scherpe bochten naar het hoogste punt op de Veluwe, de Imbos. De beloning is de versnelde ademhaling waard: een uitzicht vanaf 110 meter op Arnhem en de IJsselvallei. De Veluwezoom is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Van de Gelderse Vallei tot aan de IJssel en van Harderwijk tot aan de Rijn. Oh en als je naar nog een recordje zoekt: de hoogste waterval van Nederland is ook hier te zien. De watervalspreng uit 1869 ontspringt in de bossen van het Schalter. Goede kans trouwens dat je in dit adembenemende landschap Schotse hooglanders, wilde zwijnen en edelherten ziet. Zij kunnen dankzij de ecoducten veilig oversteken.

 • Dag 3 Velp

  Dag 3 Velp
  Woensdag 30 juni
 • Dag 4 Velp

  Dag 4 Velp
  Donderdag 1 juli
 • Dag 5 Velp - Basthorst

  Dag 5 Velp - Basthorst
  vrijdag 2 juli - Een flinke rit van 611 kilometer naar Basthorst. Hier staat een Slot hotel. We hebben de mogelijkheid om een Lekkere luxe kamer te boeken. Bathorst ligt een kilometer of 20 van Schwerin af. Hier kunnen we morgen eens op bezoek gaan bij het mooie kasteel van Schwerin.

  Eventuele andere opties voor te overnachten;
  • Best Western Seehotel Frankenhorst
  • NH Schwerin.
  • Hotel Speicher am Ziegelsee.

  Lees meer...

 • Dag 6 Schwerin

  Dag 6 Schwerin

  zaterdag 3 juli - Schwerin, stad van de zeven meren en hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, oogt voornaam met z'n vele historische panden en mooie straten. Naast de weeldigere bouwwerken zijn er ook veel oude vakwerkhuizen te zien. De stad heeft een chiquere atmosfeer dan de meeste andere Noord-Duitse steden. Ontdek het zelf.

  Schwerin, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is omgeven door bossen en water. Veel water. Schwerin zelf ligt als een bloeiende waterlelie te midden van weidse meren. De waterlelie staat voor de pracht die de stad bezit aan historische panden, pleinen en straten.

  De stad Schwerin telt nog geen 100.000 inwoners is vooral bekend door het sprookjeskasteel, het Schweriner Schloss. Het slot bevindt zich aan de rand van Schwerin en staat te pronken op een eilandje in de Schweriner See. Het slot wordt ook wel het Neuschwanstein van het Noorden genoemd, en dat is volkomen terecht. Een bezoek aan dit symbool van de stad laat een bedwelmende indruk achter en is een must om te doen.

  In de oude binnenstad is het nodige aan winkelaanbod te vinden. Kleine knusse winkeltjes bepalen het beeld in de smalle straatjes. De etalages staan vol met allerhande verkoopwaar. Wie na het winkelen even wil bijkomen heeft voldoende keuze uit de aanwezige konditoreien voor kaffee und kuchen. Voor het middag of avondeten kunt u terecht in één van de prima restaurants die Schwerin rijk is.

  Lees meer...

 • Dag 7 Schwerin - Sellin - Hotel Schloss Ranzow (Nationaal Park Jasmund)

  Dag 7 Schwerin - Sellin - Hotel Schloss Ranzow (Nationaal Park Jasmund)

  zondag 4 juli - In de rit van 2,5 uur maken we een omweg via het plaatsje Sellin. Sellin staat bekend om de pier. Vanuit Sellin is het maar een klein stukje naar het jachtslot Granitz, waar je vanaf de 38 meter hoge toren een prachtig uitzicht hebt over het eiland.

  Sellin heeft een zeer mooi zandstrand en een vriendelijke sfeer. De mooie pier met zijn romantische restaurant op het water is de langste pier op Rugen bij 394 meter en het is de belangrijkste attractie van de stad. Perfect voor een romantisch diner later op de avond, wanneer u kunt genieten van het prachtige uitzicht op de Oostzee

  Het dorp is ook beroemd om zijn aantrekkelijke badplaats architectuur, waarvan een groot deel uit het begin van de 19th en 20th eeuw. De Wilhelmstrasse is de beroemdste straat en de beste plek om veel mooie huizen te zien. U kunt wandelen langs de Wilhelmstrasse en geniet van de architectuur die zo typisch is voor de Duitse Oostzee kuuroorden. Aan het uiteinde van de Wilhelmstrasse is er een steile trap of een lift naar bendeden, die je leidt naar het strand en het begin van de prachtige pier.

  Rust, ontspanning en warme gastvrijheid omgeven door de prachtige natuur van het Jasmund National Park, het unieke landschap van het UNESCO-werelderfgoed. Dit is ons historische Schloss Hotel Ranzow: particulier beheerd, individueel en hier een heel bijzondere plek.

  Lees meer...

 • Dag 8 Nationaal Park Jasmund

  Dag 8 Nationaal Park Jasmund
  maandag 5 juli - Vanuit ons hotel kunnen we gemakkelijk een bezoek brengen aan de Königsstuhl, het hoogste punt van de steile krijtrotsen.
 • Dag 9 Lohme - Zinnowitz (Peenemünde)

  Dag 9 Lohme - Zinnowitz (Peenemünde)
  dinsdag 6 juli - Een rit van 140 kilometer van Lohme naar Zinnowitz. Voor hotel overnachtingen hebben we enkele keuzes;
  • Baltic Hotel Zinnowitz
  • Vineta Hotels
  • Hotel Kleine Strandburg
  • Parkhotel Am Glienberg (Grote kamer eventueel hp)
  • Strandhotel garni Kormoran
  Alle hotels met minimaal ontbijt.
 • Dag 10 Peenemünde

  Dag 10 Peenemünde
  Woensdag 7 juli - Van 1936 tot 1945 vormden de onderzoeksstations in Peenemünde het grootste wapencentrum van Europa. Over een gebied van 25 km² werkten tot 12.000 mensen tegelijkertijd aan geleide wapens, waarvan de beroemdste de eerste kruisraketten ter wereld en de allereerste functionerende grootschalige raketten waren. Beiden waren ontworpen als terreurwapen tegen de burgerbevolking, meestal gemaakt door dwangarbeiders en vanaf 1944 werden ze in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als "Vergeltungswaffen" (V-wapens).

  Het Historisch Technisch Museum van Peenemünde reconstrueert de geschiedenis van de creatie en het gebruik van deze wapens. De tentoonstellingen documenteren wie er in Peenemünde werkten, hoe de mensen leefden en waarom de enorm uitgebreide wapenprojecten werden uitgevoerd.

  Afspraak om met een gids de lanceerplatformen te bekijken via http://peenemuende-west.de

  Bij het Duitse vissersdorp Peenemünde bouwden en gebruikten de Duitsers tussen 1936 en 1945 een testcentrum voor de Luftwaffe en voor het ontwikkelen van raketten

  Afgelopen september bezocht ik tijdens mijn vakantie de restanten van dit complex. Ik begon in het Historisch-Technisches Museum Peenemünde deze naam is een goed voorbeeld dat sommige Duitser wat moeite hebben met hun verleden, het museum gaat helemaal niet over techniek maar over raketten en daar komen de mensen ook voor.
  Bij de oprichting was er al protest van burgers die vreesden dat het een bedevaartoord voor neo nazi's zou worden, het museum is inmiddels al 22 jaar open en problemen zijn er nog nooit geweest.


  In de kolencentrale werd stroom opgewekt ten behoeve van de omliggende complexen, tot 1991 zou het deze rol vervullen. Het complex is grotendeels in originele staat.  Het museum is aardig maar de echte pret begint pas als ik een rondleiding krijg via Historische Rundfahrt Peenemunde
  De gids woont op het terrein en kent het gebied op zijn duimpje, hij geeft rondleidingen over de vliegvelden en over de voormalige lanceerplaatsen van raketten. Ik neem de rondleiding over de lanceerplaatsen.


  Het gebied is niet vrij toegankelijk i.v.m. de aanwezigheid van on ontplofte bommen, veelal van geallieerde aard.


  Hij neemt ons mee naar Prüfstand VII vanaf hier werden de eerste V2's afgevuurd. Deze steen staat op de lanceerplaats.

  Dit zijn originele foto's van een lancering in Prüfstand VII  Een maquette van Prüfstand VII

  Het lanceerterrein op film tijdens de actieve periode.


  De afvuurplaats van de V2 ligt er verwaarloosd bij, gebombardeerd door de Geallieerden, opgeblazen door het Rode leger en weer in bezit genomen door de natuur.

  Nog herkenbaar een kraan voor bluswater.

  Een basin waarvan de functie mij niet helemaal duidelijk is maar wel terug te vinden is op luchtfoto's en de maquette

  Restanten van de omliggende bunkers.


  De open vlakte die op de maquette goed te zien is.

  De gids toont een van zijn recente vondsten, een tankje voor vloeistof afkomstig uit een V2. De in raketten gebruikte vloeistoffen zijn zo agressief dat er porselein gebruikt werd omdat dit bestand was tegen de inwerking er van.

  De bossen liggen vol met restanten van raketten, gebouwen, afvuurplaatsen en zijn vaak moeilijk te identificeren.

  Een van de productiehallen waarvan er geen een in originele staat is overgebleven.

  We maken een stop bij het voormalig station, de aan en afvoer van mensen en goederen vond plaats via het spoor. Dit is het enige overgebleven station.

  Treinstellen van de Berlijnse S bahn werden aangevoerd voor het vervoeren van personen. Ook hier is er een van overgebleven, hij staat in het Historisch-Technisches Museum Peenemünde

  Het raketprogramma werd uitgevoerd door een team wetenschappers, een van de kopstukken was Wernher von Braun die een villa op het terrein vlak bij Prüfstand VII bewoonde. Om zijn carrière zeker te stellen werd Von Braun in 1937 lid van de NSDAP en in 1940 zelfs lid van de SS met de rang van Sturmbannführer (Majoor) en had een belangrijk aandeel in het Duitse raket programma.

  Von Braun gaf zich in 1945 over aan de Amerikanen en werd met zijn overgebleven team van ingenieurs in het geheim naar Amerika gebracht, samen met veel materiaal waaronder 300 treinwagons met raketonderdelen en bouwtekeningen. De Amerikaanse operatie gebeurde in het kader van de geheime projecten "operatie Overcast" en "operatie Paperclip" van de Amerikaanse overheid om belangrijke Duitse-wetenschappers over te brengen naar Amerika. Von Braun was een van de eersten die werd overgebracht naar Amerika.

  In Peenemünde voorjaar 1941. V.l.n.r. Generaal-Majoor Dr. Walter Dornberger, Generaal Friedrich Olbricht (met Ridderkruis) Generaal-Maarschalk Wilhelm Ritter von Leeb, in burger Wernher von Braun

  De villa van Wernher von Braun is verdwenen maar er zijn enkele huizen in originele staat te vinden, op voorspraak van de gids mocht ik er een paar fotograferen op een terrein dat normaal afgesloten is voor publiek.


  Wel vrij toegankelijk is de woonwijk in Karlshagen die ook uit de NS tijd stamt maar in gerenoveerde toestand nog steeds bewoond wordt. In de NS tijd woonde hier technisch personeel en wetenschappers, de wijk was veel groter maar werd zwaar getroffen door geallieerde bombardementen.


  Voor de bouw en productiewerkzaamheden in en rond Peenemünde werd gebruik gemaakt van contractarbeiders, krijgsgevangenen en dwangarbeiders. Van diverse arbeidslagers zijn de locaties al langer bekend, dit Arbeitslager Karlshagen is recentelijk herontdekt en vrij gemaakt van bomen en onkruid.
  Er is nog een wachtpost te vinden die tevens bescherming bood aan luchtaanvallen en waar de kampkeuken stond vond ik nog diverse conserven blikken.


  Een paar honderd meter verderop de restanten van de hoofdwachtpost van Peenemünde

  In de nacht van 17 op 18 augustus 1943 vond de eerste grote luchtaanval plaats op Peenemünde 596 Britse vliegtuigen voerden operatie Operation Hydra uit het doel waren de installaties maar ook de woonhuizen van de wetenschappers zoals Wehrner von Braun in een poging ze uit te schakelen. Van de nachtaanval zijn geen foto's wel van latere aanvallen en de schade.


  Door de aanval liepen de lanceringen 4 weken vertraging op en besloten de Duitsers de V2 productie te verplaatsen naar de grotten van Mittelbau-Dora.
  Wernher von Braun kon net op tijd een schuilkelder bereiken, minder geluk had raket ingenieur Walter Thiel hij kwam met zijn gezin om het leven, deze foto komt uit het familiearchief en toont het eerste graf van de familie op de begraafplaats Karlshagen later werd het houten kruis vervangen voor een stenen exemplaar.

  Net buiten Karlshagen bevind zich een begraafplaats + gedenkteken voor de circa 2000 slachtoffers van de geallieerde bombardementen, krijgsgevangen, burgerslachtoffers, militairen en dwangarbeiders liggen op een begraafplaats.

  Lees meer...

 • Dag 11 Zinnowitz

  Dag 11 Zinnowitz
  donderdag 8 juli -
 • Dag 12 - Zinnowitz - Bad Schandau

  Dag 12 - Zinnowitz - Bad Schandau
  vrijdag 9 juli - Een flinke rit van 500 kilometer naar Krippen. Bad Schandau ligt 50 kilometer onder Dresden, aan de grens van Duitsland en Tsjechië.

  Hier hebben we een hotelkamer voor een week in Hotel Garni Grundmuhle
  Nu nog hopen op mooi weer en een prachtige week.
 • Dag 13 Bad Schandau (Schrammstein)

  Dag 13 Bad Schandau (Schrammstein)
  zaterdag 10 juli - Vanaf ons hotel kunnen we meteen het nationaal park inlopen. Een wandeling van 8 kilometer naar de Schrammstein is een mooie start.
 • Dag 14 Bad Schandau

  Dag 14 Bad Schandau
  zondag 11 juli - De Bastei vormt al meer dan 200 jaar een toeristische attractie. Reeds in 1824 werd een houten brug gebouwd om verschillende rotsen onderling bereikbaar te maken voor bezoekers. In 1851 werd deze brug vervangen door de huidige Basteibrug, die opgebouwd is uit zandsteen.

  Het lijkt me mooi om de zonsopgang te zien bij de Basteibrug. Niet alleen mooi, maar waarschijnlijk ook een stuk rustiger. Daarna kunnen we verder wandelen naar beneden en via de bossen ten noorden van de bruf terug naar de parkeerplaats.

  Met de S-bahn kunnen we gratis naar Rathen. Hiervandaan nemen we de ferrie. Kosten 2,50 retour. Tot 9 uur 's morgens is het hier nog rustig. Daarna wordt het snel drukker en drukker. Vooral vanaf 12 tot 14 uur is het superdruk hier.
 • Dag 15 Bad Schandau - Dresden - Bad Schandau

  maandag 12 juli
 • Dag 16 vesting Königstein

  Dag 16 vesting Königstein
  dinsdag 13 juli - De vesting Königstein bevindt zich op een plateau van het Elbsandgebirge, op een hoogte van 247 meter boven de rivier Elbe en 361 meter boven de zeespiegel. Vanaf de buitenmuren heb je bij helder weer prachtig uitzicht op Königstein, de Sächsische Schweiz, het oostelijke deel van de Erzgebirge, Dresden en Pirna.
  Als je denkt dat je het Festung Königstein binnen een uurtje wel hebt gezien, dan heb je het mis. Het lijkt wel een klein dorp met gebouwen, ook ondergrondse gebouwen, uit verschillende eeuwen die je kunt bezichtigen en er zijn ook verschillende tentoonstellingen. Daarnaast moet je ook absoluut langs de buitenmuren wandelen want het uitzicht is fantastisch.

  Je kunt je aansluiten bij een tour met een gids die je meer kan vertellen over de geschiedenis van de burcht en de gebouwen. Ik kies ervoor om met een Audioguide de burcht op eigen houtje te verkennen. Een Audioguide kun je huren voor €3,00 en is in verschillende talen beschikbaar, behalve Nederlands.

  Met de Audioguide maak ik een rondje langs de buitenmuren. Vanaf hier kan je interessante details van de bouwwijze ontdekken. Je ziet onder meer de lager gelegen buitenste vestingwerken, maar absoluut fantastisch is het uitzicht! Zeker wanneer ik de Königsnase in beeld krijg, het zicht op de Elbe en Königstein. Langs de buitenmuur werd in de 18e de Friedrichsburg gebouwd. Oorspronkelijk diende deze voor de verdediging, maar er werden ook grote festiviteiten gehouden. Niet ver van dit bouwwerk stond altijd een eiken boom die altijd werd geraakt door de bliksem. In april 1925 werd de boom wederom getroffen door de bliksem, 28 mensen raakten gewond en 3 overleden ter plekke. Een plateau aan de buitenmuur herinnert aan deze gebeurtenis.

  Via het poorthuis en burcht Georges kom ik terug op de plek waar ik mijn Audioguide heb gehuurd. Inmiddels ben ik al 2 uur aan het rondlopen op de vesting en heb nog geeneens de helft van alle gebouwen gezien. Ik ben nog geeneens in de Magdalenenburcht, garnizoenskerk of de kazematten geweest. En dan heb ik ook nog geen tentoonstelling bekeken. Het geeft maar eens te meer aan dat je flink wat uurtjes kunt doorbrengen op deze locatie.

  Lees meer...

 • Dag 17 Kleiner Winterberg

  Dag 17 Kleiner Winterberg
  woensdag 14 juli - Vandaag staat een mooie wandeling naar diverse hoogtepunten op het programma. De tour naar de kleiner Winterberg begint ten Noorden van het nationaalpark. Een plaats waar de Kirnitzschtalbahn stopt. Misschien kunnen we deze op de heen terugweg gebruiken. Maar met de auto naar de parkeerplaats is ook een optie.
  De wandeling zelf heeft enkele hoogtepunten. Te beginnen met de Kuhstall. De Kuhstall is de tweede grootste natuurlijke boog in de Elbezandsteengebergte na de Pravčická brána. Het is gelegen op de Neuer Wildenstein , een 337 meter hoge rots boven het achterland van Saksisch Zwitserland , ten zuiden van de Lichtenhain waterval en boven het Kirnitzsch vallei. De boog is 11 meter, 17 meter breed en 24 meter diep. Via de Himmelsleiter kun je bovenop de berg komen voor een mooi uitzicht

  Daarna gaat de wandeling verder richting de Kleiner Winterberg. Hiervandaan hebben we een mooi uitzicht over het dal. Niet veel later bereik je de IdaGrotte, waarna we weer noordelijk gaan richting Häntzschelstiege. Terug op de parkeerplaats nemen we de auto terug naar het hotel of de tram terug naar Bas Schandau.
 • Dag 18 Bad Schandau (Papstein)

  Dag 18 Bad Schandau (Papstein)
  donderdag 15 juli - Vandaag gaan we zuidelijk van de Elbe. Hier is een wandeling mogelijk naar de Papstein. Ook hier hebben we weer prachtige vergezichten van bijvoorbeeld Aussichtspunkt Gohrisch.
 • Dag 19 Bad Schandau - Blankenburg

  vrijdag 16 juli
 • Dag 20 Blankenburg

  zaterdag 17 juli - Hike naar Hamburger Wappen Teufelmauer
 • Dag 21 Blankenburg - Waalwijk

  zondag 18 juli

De route